About Me

My photo
Nyong iki asal'e wong jowo. Harus ngomong'e jowo. Sitik-sitik iso lah..hehe

Friday, April 13, 2012

Review tunang: Hantaran


Assalamualaikum...


Gelakkan aku ramai-ramai....huahahahahahahaahahaa!!
Nape? Nape? Nape nak gelak??
Sebab budak ini baru nak review majlis tunang dia yang dah basi dulu tu...hahahahaa
Ala...takpe, aku je pon yang nak hadap blog ni tetiap hari kan..boleh la nak feeling-feeling Selamat Petunang Baru...hiks!


Arrgghhh lantak la nak up jugak gambar! hahaha


Ok, ni aku tepek gambar hantaran je yeh. Aku SANGAT suka dengan hantaran dari pihak pempuan (aku la =p) sebab semuanya adalah hasil idea aku dan mak sendirik. Walaupun nampak sangat la old fashion tapi saya sangat puas hati...yeayyy!! (eh skejap aku skejap saya...ahhh hentam!)


Temanya adalah peach-pink-cream (haha siap berkaler bagai...). Gasak la aku tak tau nak kata warna ape.. Sepatutnya 5 balas 7 je. Tapi aku punya terlebih satu jadilah 8. Maklumlah ada yang nak sponsor last-last minit ni kan... I terima dengan hati yang gumbire....*wink wink*


Boleh dikatakan deco-deco adalah sdn bhd. Dari barang hantaran, tapak yang bentuk love tu sampai la ke alas dulang...semuanya saya dan mak yang buat. Kami gigih buat malam-malam demi menyiapkan hantaran first time anak pompuannya ini. Dan mak adalah sangat best sebab sanggup nak jahit sendiri alas dulang tu, demi kepuasan bersama. hehehe. Tq emak!! ^_^






 Ok dimulakan dengan bismillahirrahmanirrahim.... =) Sirih junjung si kepala hantaran. Ni adat je ni, sirih junjung musti ada. Kalau belah lelaki bagi tepak sirih, perempuan kena balas sirih junjung. Kalau belah lelaki bagi sirih junjung jugak, belah pempuan bagi sirih junjung la jugak. Tapi kena rendah sikit dari lelaki. Ke terbalik? Ntah tak hengat. Nanti tanya mak balik.hehe. reason, aku pun tak sure kenapa. Adat katanye............




Kemudian, barulah raw material macam sampin, songkok.. Ni bagi awal-awal sebab senang nanti tak kelam-kabut nak cari kain untuk nikah nanti. Sampin adalah songket Terengganu. My ayah's choice and I love it! Trima kasih ya mak ayah =)




Yang ni pulak, kain satin untuk buat baju melayu nanti. Warna cream sepasang dengan baju perempuan. Ni bukan kain satin yang shining-shining and keras tu. Saya tak suka yang tu. Ni satin yang berat and lembut-lembut gitu. Not much shining but still shine, eh. And of course, I love it very very muchoo! hihihi




 Dan seterusnya adalah pemanis-pemanis mulut saje... Kami tanak bagi barang-barang personal sebab ni just tunang je kan. Bagi banyak makanan je sebab nanti boleh la diorang bagi sanak sedare yang ikut sama hantar rombongan tu. Nanti time kawin baru nak bagi barang-barang personal. Time tu boleh la nak all out apa barang yang aku nak! hahahaha




Buah-buahan. Beli kat Bukit Gambir. Tu je yang ada. Tak banyak pilihan. Walaupun isinya tak nampak penuh, tapi puas hati sebab ada dragon fruit. hehe.





Red velvet yummyy!! Sponsored by Maya. Beli kat blog je kat Muar tu. Pilihan yang bijak lagi bernas sebab bakal kak ipor kate sangat sedap! Weeehhhooooo!! Gembira hatiku riang tak terkata. Ngehngehngeh
(Sedih hatiku hampa tak terkata sebab tak dapat rasa kek yang sedap itu...hahahahaahaa)




Haaa for this one, I made it by myself 100%! hehe. Sebenarnya kek ini takde dalam list tapi disebabkan kek ini direquest oleh mak...eh mak mentua...eh eh bakal mak mentua la...hikhikhik..jadinya saya gagahkan jua untuk membuatnya. Sebab dulu saya buat masa merisik untuk makan-makan. Sekali mak mentua eh bakal =p kate sedap pulak. Dia bukan jenis yang gemarkan kek. Tapi kek aku pulak tetiba dia suke.. Malu I meow meoww.. Jadi, untuk memenuhi permintaanya, saya pun bake la kek ini dengan penuh kasih sayang...hewhewhew




Last but not least, ni extra kek yang orang bagi tu. Terima kasih yeh.. Alhamdulillah.... =)


*Nak review hantaran pihak lelaki ke? Tengok kerajinan..huhu



2 comments:

hajar hazizi said...

salam..
kita satu daerah la..
awk dok mana yea?hihihi..
actually nk ty..awk tempah RV tu kat mn yea?

neng ana said...

Wsalam hajar..kte dok serom 6! ;p awk?
red velvet tu tempah kt sini:

http://ctbakerynhomestay.blogspot.com/2011/10/cinta-strawberry.html
(link kt kek sendiri.haha)

Pd sy harga dia mmg murah.cb la try test.hehe