About Me

My photo
Nyong iki asal'e wong jowo. Harus ngomong'e jowo. Sitik-sitik iso lah..hehe

Monday, March 19, 2012

Caramel Cake yummehh!


Assalamualaikum...


Haa terkezut tak kitorang nak baking-membaking? Harusla terkejut sebab kat rumah tu mana ada oven untuk buat benda alah kek2 neh..

Ini adalah kerana cik Pn. iffah Izzati Zakaria lah yang telah menseponserkan letak oven sempena hadiah kahwinnya di rumah kitorang...jadinya, bila sudah ada bantal di depan mata, amatlah seswai untuk kita tido mati selama 10 jam tanpa henti...hahaha.perumpamaan ape la ko bagi ni.


Ok2, kembali ke pangkal jalan...Iffah, Ira n dud bercadang untuk membaking kek karamel seperti pn Aznita buat mcm kat dalam blognya tu.aku seperti bese, jadi mandor aje....hehehe


K lah, malas nak taip banyak2..kita tengok gamba je la ek... =p


Ni antara bahan2nya...


Ni adalah 2nd layer..susu cair, telur (tak ingat kuning or putihnya) and gula...


Ni 1st layer..masak 3 sudu gula pasir atas api yang perlahan. then, biarkan keras sampai boleh bunyi 'krakk' bila kita pecahkan...(metafora sgt)


Ni adalah 2nd layer yang dah di'mixer'kan sampai gebuss..kena tapis sebab ada telur2 yang tak berapa nak pecah akan menyebabkan tekstur 2nd layer tak smooth..


Ni plak bahan yang selebihnya..yang akan menghasilkan kek karamel seperti kek span.haaa...part ni cam leceh sket.kena putar kuning telur kat bowl lain...putih telur putar tempat lain untuk jadikan dia meringue...
Walaupun leceh, tetapi hasilnya nanti sangat mengagumkan! 

 
Ni part kuning telur. Kena mix dengan tepung..sukatan ikut sukati..huahuahua


Then, bila dua2 da mix dengan jayanya, boleh la dikaupbalikkan meringue ke dalam adunan kuning telur tersebukkk
Part ni kena ada skill..takleh sekati kacau cenggitu jek.kena pakai teknik kaupbalik..ala ko google jela cane..


Bila da mix tu ko bagi la beberapa bahagian untuk buat kaler2...nak letak warna 7 pelangi pun boleee....kami buat 3 warna je..putih..merah...


dah hijau...


Pehtu, ko layer2kan la selang seli dengan warna2 yang ada sampai abis...


Last skali, buat la corak spaidemen...ko carikkan aje ngan straw..heheh


Ok, kita bake pulak guna cara 'double woiler'....hahahaa (double boiler ok)


See the kegebuannya yang membuak2...


Bila da siap dia kempis balik...haha


Da sejuk tu, tekupkan atas plate so that ko pny karamel tu da jadi kat atas...
nampak tak berapa nak cantik sebab masa dalam oven tu senget benget...

 
Ahah! time untuk meninjau keadaan atau tekstur dalamnya pulak!


Ahah! itu dia belangnya! mabeles sedap kebabom lah wa ckp sama looo!


Ok tu je. sebenarnye step2 tu tak complete langsung. Sebab aku malas nak pikir n nak igt balik, aku boh je gamba sambil2 aku ingat aku taip.kalo tak igt aku abaikan.hahaa







No comments: