About Me

My photo
Nyong iki asal'e wong jowo. Harus ngomong'e jowo. Sitik-sitik iso lah..hehe

Friday, March 23, 2012

7 ways to avoid annoying people!


Assalamualaikum...


Have you ever been annoyed by annoying people? Have you? Have you???






What does it feels like?

Are you really can stand it for a sec?

Or can you imagine what would you do if you are in that situation?

Can you???


Ok, today I would like to announce to all of you that........
I HATE and SICK with certain people that make me annoyed! Dengan erti kata lain, MENJENGKELKAN! Errrghhhhh... why this can be happened on the holy of Friday... =(



Be calm Ana.. Nothing could desecrate you day. Walauapapun yang dilakukan, kau harus tempuh walau apa rintangan sekali pun! Semangat.heh
Dalam pada nak menenangkan diri tu, aku pun search la camne nak set down the heavy rock on my head ni. Aku tak boleh nak melayan sangat perasaan kejengkelan yang melanda tu. sebab kalau aku layan sangat nanti hati ni bikin panaassss saje...
So, here are the 7 solusi.....


1.   Get away and stay away!

Ni kekdahnya cam ko terjumpa je si penjengkel tu, ko terus cabut, blah, lari...and jangan datang balik dah. Haa senang. Ko pun tak sakit hati nak hadap dia kan... tapi bukan bermakna kita nak larikan diri dari masalah. Da ko identify dia lah masalah jengkel tu, buat ape ko nak mengadap masalah kan..baik ko blah je..tak la dapat dosa free sebab da maki2 dalam hati kan... bak omputih kate 'prevention is better than cure' kan?eh ada kaitan? Ada...heh heh




2.   Avoid discussions.

Ni lebih kurang la macam kat atas. Tapi method ni bagi penyelesaian secara dalaman sket if compared to point No. 1 which is more on physically. Sebabnya? Katakanlah ko memang takleh nak lari dari Penjengkel tu, macam korang in a car and stuck in the jammed ke kan. Mana leh ko buka pintu kete and lari seskati..mau tak ko kena cop gilakakau! Nak tak nak ko kena hadap gak dia orang itu..jadinya, kenalah gunakan cara ni. apa je yang Si Penjengkel tu kata, ko buat nonong jek...Ko buat2 sibuk ngan phone ke..Buka radio kuat2 ke..takpn ko call la sesape. gebang sampai lebam...at the end bila da sampai detinasi memasing, ko selamat la kan..hehe
Lagi satu, if you have to make a discussion on something with that people, use email or sms or what ever things yang boleh avoidkan korang dari face to face with them. Haa yang ni pun berkesan gak..





3.   Use space and distance to focus your thoughts.

Permasalahan kejengkelan bertemu dengan si penjengkel adalah semasa dalam meeting. Juga boleh berlaku kan? Tapi desebabkan ia adalah meeting, you have to face it. This one pun lebih pada internally la. Dia soh control yourself. Ko gi la kua jap. gi bilik air ke..cuci2 muka..amik nafas dalam2...pastu try pikir yang lawak2 je before you go in to the meeting. Preparing your mind positively is important to make the meeting success tau.


4.   Stay in control of any conversations.

Kalau si penjengkel tu bawak ko ke satu tempat yang tak leh dielakkan untuk berkomunikasi, ko buat-buat sakit sudah..buat-buat lupa ke.haha... pastu kate ko tak prepare ke ape...minta orang lain gantikan...mudah! =p



5.   Remain passion and professional.

Yang ni ko kena la control2 gak ye..kalau si penjengkel tu menjengkelkan ko, ko jangan la complain kat orang lain lak ye...sebabnye ko kena jadi professional. jangan campur adukkan jiwa perasaan dengan kerja....cewah. lagipun nanti berdosa sebab bawak kepada gejala kengumpatan...hehe



Muka professional..iyo2 je



6.   Stay focused on what you want to accomplish in life.

Memang aku setuju sangat yang ni. apa2 pun mesti fokus. jangan mudah terganggu dengan si penjengkel tersebut. kelak kau juga akan merana kerana dek terlalu jengkel dengannya, kerja2 pun tak siap...keh?



7.   Use your imagination to your benefits.

Imagine that annoying people is harmless and clueless..ko kena realize that si penjengkel tu takde atau tak wujud dalam hidop ko....abis cite.hehe

Imagine...imagine...hehe





Tu lah serba sedikit dari apa yang aku baca on how to avoid benda2 yang tak menyedapkan nih...harap2 membantu untu aku la terutamanya...huhuhu


Apa2 pun, berdoalah banyak2 agar Allah melembutkan hati2 penjengkel dan yang terjengkel tersebukkkkk...








*Annoying no more------weeeeee~


No comments: