About Me

My photo
Nyong iki asal'e wong jowo. Harus ngomong'e jowo. Sitik-sitik iso lah..hehe

Monday, September 3, 2012

Borang nikah done!


Assalamualaikum...


Last week, cuti Merdeka hari tu aku sensorang pergi hantar borang nikah kat Pejabat Kadi Ledang. Sorang je la sebab pasangan bukan dalam daerah yang sama. Pergi hari Khamis la. Jumaat da start cuti, office pun tutup.. Bangunan dia kat dalam Masjid Tangkak jugak. Preparation? Mesti mau buat...

First thing first, lengkapkan borang nikah tu ye..
Then, pastikan siap buat semua salinan saksi-saksi sume tu la.. Back up je. Kot la nanti dia mintak salinan lagi ke kan. Kooottt laa....
Pastu, study la apa-apa yang patut.hehehee

Gigih aku study malam tu. Based on kawan-kawan punya experience, soalan yang bakal ditanya tu basic saje. Macam mengucap syahadah dan maknanya, pasal munakahat, taharah dan lain-lain lagi.... Tak silap akuk, ada 6 or 7 bahagian soalan.


Ikut depan masjid, jalan ikut laluan tengah-tengah tu. Pastu, cari Pejabat kadi kat sebelah kanan. Sebelah kiri tu Pejabat agama. Tapi nak hantar borang nikah gi pejabat kadi.


Hantar borang kat kaunter luar ni dulu. Sediakan RM17 ngam-ngam soi.




Macam aku, aku kena mengucap syahadah dan maksudnya, niat mandi wajib, doa qunut, bacaan tahiyat and tanggungjawab seorang isteri... Yang lain aku ok sekali tang tanggungjawab tu aku endah tak endah je time study tu kan. Belasah je la jawabnye...

Ustazah ni plak memang asik keje ajak borak je.. Sampai cite anak sedara nak masuk UPM minggu depan tapi tak tau jalan. Siap minta tunjukkan jalan sume la.. Aku control nebes, buat-buat cool, bagi la direction ibarat expert benor la bila dah duduk key illll ni kan.. Pastu, tarik napas balik.

Dah pong pang pong pang bersoal jawab, keluar tazkirah sume.. dengan borak-borak kosong lagi... memang kewll la ustajah ni. Hilang nebes I tau.. nasib baik lulus.hiks!
Owh haaa... ustajah bagi nasihat and tips bila sampai tang tanggungjawab isteri tu. Sangatlah berterima kasih kepada ustajah dan sangatlah bersyukur pada Allah sebab adanya peringatan dengan tazkirah yang dapat hari tu. Sangat-sangat berguna dan menginsafkan. Sebab tu la sesi aku lama sikit dari orang lain. Yang aku perasan, orang lain cuma jawab je apa yang disoal. Lepas tu, siap. Ciss jeles!

Tapi takpe, ilmu yang dapat tu la ganjarannnya... Alhamdulillah.


Terus dapat borang-borang yang dah diregisterkan dan diisi. Kena bawak balik borang-borang tersebut and hantar ke kadi yang berwajib. Hantar ke rumah kadi tau. Ada tulis kat atas tu. Ayah yang hantarkan nanti and confirmkan dengan tok kadi tu. Lepas tu, ready-ready je la nanti yee...hehehe



TAK SABAR NAK KAWEN!!

Oi macam dah ready sangat ke kan nak jadi isteri orang?? Baca buku bagi habis dulu OK!

BAEEKKKK -___________- "



6 comments:

pelangi chenta said...

tahniah.bestnya dah setel pasal borang nikah

neng ana said...

pelangi chenta:
Byk lg blm siap ni..huhu. Btw, congrats 4 ur engagement ;)

cik mah said...

best2...dah settle kan..cik mah bila ntah nk start ngan borang2 ni..hahahha

neng ana said...

cik mah:
Lega gile dah settle borang ni..xpe, cik mah lama lg. sy ni tinggal beberapa hari je lagi ni.hehe

BIE said...

legenya ana.. setel sudah bahagian paling rumit kan? hehehe..
moga semuanya berjalan lancar..

Doakan bie juga ya :))

neng ana said...

bie:
Alhamdulillah settle bab ni..insyaAllah kte doakan utk bie jgk bia tak kena ustazah yg garang2.hehehe