About Me

My photo
Nyong iki asal'e wong jowo. Harus ngomong'e jowo. Sitik-sitik iso lah..hehe

Wednesday, September 26, 2012

Veil express..jugak


Assalamualaikum...


Kali ni dengan pantasnye aku buat veil plak. Please refer blog cik BIE untuk tutorial veil ni. Step dia lebih kurang sama je.. Nak lagi best, ce usyar blog Cik Lijah. Ratu veil katenye..hehe

Untuk buat veil, kena beli kain net yang nipis dan lembut yeh sebab nak dia tergantung di kepala secara lemah-gemalai.. (OhMyBahasa!)
Tapi kalau pakai kain net yang keras, veil akan tergantung kejung macam orang gantung diri tu haaa....analogi sangat.

Beli kain net kat kedai bunga apek Bukit Gambir. RM 6 per meter. Murah gilor.. Aritu tengok kat KL ada la belas-belas hengget.. Lembut pun sama je. Kesimpulannya, beli la kat desa-desa bagi meng-cut cost dan mengelakkan pembaziran.. (Memang takdak kurang duet pong nak beli memahal =p)




Ok dah beli tu, lipat dua untuk dapatkan potongan D yang simetri.. seperti biasa orang buat veil tu.. Boleh refer link kat atas..



Aku belasah je potong tak pakai kertas ke apa.. Agak-agak nak lurus, aku letak sebelah tile lantai tu, jadikan sebagai pembaris. Agak-agak nak bengkok, aku bengkokkan arah gunting tu.. haaaa




See.. hasilnye sama je.. Graf licin gitu... =p




Pastu, patchkan je la lace-lace tu kat keliling.. Jahit susup. Nak kemas lagi, sebelum patch, kain net tu jahit tepi yang rapat-rapat baru cantik.

OK?


Settle masalah.. ngeeee



8 comments:

ciksusu said...

wah dh berjaya buat ;(
jeles nih!

Amalina Ali said...

Wahhhh... hebat. dengan sekejap pan dah jadi veil Ana. cayalahhhh..... hihi.

hajar hazizi said...

kedai apek yang mn ek ana..
senang hjr nak cr nt..selalu gak gi bkt gmbir

neng ana said...

ciksusu:
Nnt buat ek ;)


Amalina:
Senang je sbnrnye bt veil ni.Nak patch je yg leceh sket.hehe


hajar:
Hajar, kedai ni jual brg2 kawen kt area Julta. Kalau tak silap depan Julta, takpun belakang Julta.kecik je kedainya..

cik mah said...

Yeah..jom same2 kita wat ek.....

BIE said...

wahh.. hebatnya ana.. haha. cik bie buat veil pon terkedek-kedek.. ana buat kejap je. hehe

Fyrose Zainuddin said...

Kelass ana dah macam designer sekarang .. Keep it up a good work girl !!! (2 hari lagi dah bole panggil ma'am) ;)

Ninie Airashii said...
This comment has been removed by the author.