About Me

My photo
Nyong iki asal'e wong jowo. Harus ngomong'e jowo. Sitik-sitik iso lah..hehe

Wednesday, June 27, 2012

Photographer yang saya suka!


Assalamualaikum...


Ni nak cerita pasal photographer pulak la. FYI, aku akan guna Fahmi as the OP. But then, macam nak pakai lagi photog sebab takut dia tak dapat cover semua. Dia kan sorang je.. So, aku pun cuba try test la cari few vendors yang appropriate dengan bajet yang sangatlah ciput ni.huu
Antara kriteria yang nengana nak adalah;

1) Of course la gambar they'ols kena malatop!
2) Bajet bawah seribu...ado? Bajet gile aku.kehkeh
3) Photographer based in Muar --> so that tak payah add transportation charge.hehe


Ini adalah permintaan pengantin bajet. Sila tunaikan permintaan saya, yeh.hahaa
Dah ada kriteria-kriteria tu, aku pun google saje lah.. Mula-mula memang susah nak cari photographer dari Muar ni. Yang ada pun gambar tak menepati citarasa antarabangsa aku ni. (Nak cun je tapi takde bajet malu la oi)
Dengan kepakaran jari dan bakat searching aku yang jitu lagi padu, finally I got few vendors yang memuaskan hati ahkak... Bukan Muar je la. Merata..huhu



Foto by Razali

Photographer pertama yang menjadi idaman hati orang-orang selatan (based on b2b blogger review la) hehe. Tengok gambar-gambar dia memang cantik. Aku suka gambar yang candid-candid ni. Nampak so natural. Kalau yang tak candid tu macam nampak sangat berlakonnya.huhu
The packages pulak quite affordable la untuk kualiti gambar yang superb. Price range from RM1700 onwards.
Dia dok Batu Pahat. So sesape nak hire dia boleh la tanya-tanya. But he is almost fully booked for this year. Macam goreng pisang panasss. Cepat-cepat la book if nak pakai dia nanti. Ramai jugak bride blogger pakai dia.



 Kina!



 Rai!





Arhhh semua gambar dia aku suka! Love! Love! Love!
Tengok sendiri kat FB dia. Or website dia.
Nak hire tak mampu. Dapat tengok jadi la. Hahahaharapan



Qayyumstudio

Lagi satu photog dari Klang, Selangor.. gambar pun superb. I loike! Price pulak memang hargabolehmilik (camtu ek?) Start from RM 1500 untuk satu event. Owh, time aku minta quotation tu dia kata ada promo since April. Go to their website and book now! Sementara promo masih ada... hehe











AzamHashim


Azam Hashim ni aku tak berapa nak pernah dengar sangat. Dapat tau pun dari b2b Zimie. Dia pakai Azam Hashim as her OP.
Gambar? For me, memang ohsem... Oh, package dia pun not bad woh.. Pakej akad + sanding boleh dapat as low as RM 1600! Memang berbaloi.. Sama macam photographer yang lain, Azam Hashim pun buat promo jugak. Tapi, promo dia lain dari yang lain. Nak tau ape??

"Untuk September weddings and onwards, saya sedang buat promosi Percuma Post Wedding di Port Dickson atau Cameron Highlands"


Perghh post wed kat Cameron best jugak ni. Boleh la feeling rementiks. Hiks! Boleh tengok promo tu kat sini:
         http://www.facebook.com/events/388963044476318/

Ex-b2b yang pakai Azam ni..

 Zimie!









Ezywedstudio

Ok, namanya Zainal Ezy (from the email). Beroperasi di Muar.. Oh apakah maknanya??
*Angkat dua-dua kening, angkat dua-dua kening*
Yes, NO transportation or hotel will be charged! Yeayy!!
Nak yeayy! lagi sebab price diorang adalah sangat berbaloi-baloi!!
Tambahan yeayy! sebab dia pun buat videography!
Weehoooo!!~

Ni antara hasil kerja Ezy yang uuu...waahh...wow! (Over aku Jah!)








Suka! Suka! Suka!
Nak suka banyak kali! Sukaaaa! haha



5) Nizamrosli photography

Yang ni pulak dari Klang, Selangor. Their price is very very menggembirakan poket rabak aku ni. Tengok quotation diorang banyak kali kot sampai gosok-gosok mata yang tak gatal. Even transportation charge pun sangat murah.. Apatah lagi yang diorang offer tu... Korang tak kan expect punya lah!
Starting price from RM 1000 onward. With that seribu, boleh dapat 2 photographer! Murah tak? Murah tak?! (Tolong la kata murah..wuwuu)
Hasil tangkapan mereka pun not bad. Cantikss!!









Owh Lembayung Senja pun ada buat promotion to b2b blogger up to 15% discount! Boleh tengok SINI. But I still tak boleh nak  hire diorang sebab need to have at least 50 followers. Mak sangat tak layak...wuwuwuwuuuu~ T_T
Tapi if korang ada berlebih50 followers, you are most welcome to contact them. hehe


So, sesiapa yang belum and tengah nak mencarik-carik photographer tu, silalah mentengok-tengok diorang ni. Jangan malu-malu untuk email mereka sekalian. Bukan tak pakai baju pun nak malu-malu. hahahantahpape.
If malu jugak, boleh la mentakmalu dengan aku je. Aku ada quotation from they'ols ni.hehe. Aku listkan photog dengan price range yang aku nak je. Yang riban-riban macam Saiful Nang ke.. Udey Ismail ke.. Danial Zain ke.. opkos bukan dalam list aku. hehe. Dah semestinya hasil kerja mereka juga adalah malatop!


Tapi.. tapi.. tapi....
Photographer di hati saya (ceceh tetiba tukar saya) adalah tunang saya sendiri.. *blushing*
Disebabkan saya akan berkahwin dengan tunang saya itu, makanya tak boleh la nak suruh dia jadi OP. Nanti tak memasal pengantin asyik dok cam-whore duaorang-duaorangan saje.. Tak ke ape-jadahnye-korang-bedua-ni tu nanti..HAHA



*Susah nak pilih ni.. Good luck to i'olls!!   > <



8 comments:

~ a for ana ~ said...

bes kan kalo dpt hire OP idaman kite! huhu.. xp, yg penting atgk bajet & tgk hasil keje dorg..FYI, ade OP jgk area bukit gambir yg best taw..happy surveying!

neng ana said...

Tu lah..papepun kena ikut bajet and sesuai dgn taste kte. Tak moh over bajet...hehe

Btw, boleh share OP kat bukit tak? Tq =p

~ a for ana ~ said...

tgk link kat wedding checklist ana!

neng ana said...

Owh.. Tq ana ;)

BIE said...

neng ana.. info yang menarik untuk dikongsikan sesama b2b johor. Tq for the info :))

neng ana said...

Welkem... Sharing is caring... ;)

Anonymous said...

Neng ana...tung awk wt jd lg x photogrpher?blh dpt quotation dr dia?

neng ana said...

Anon:

Sorry..tunang a.k.a suami dah tak buat photography lg.. :)