About Me

My photo
Nyong iki asal'e wong jowo. Harus ngomong'e jowo. Sitik-sitik iso lah..hehe

Wednesday, September 19, 2012

Fitting baju kahwin...lagi


Assalamualaikum...


Ni baju kawin! Pelik kan warna yang aku pilih. COKLAT. Hahaha
Aku pakai kain yang beli kat entry INI.
Dah dapat, tapi masih belum sempurna. Kena alter lagi sket la. Lengan cam besar lak. Tak mahu, tak mahu...huhu


Tadek teaser-teaser lagi dah. Setepek aku bagi tengok!

Simple jek.. Lace kat tengah tu aku pin dengan jarum je dulu. Kengkonon nak tengok cantik ke tak.. (walaupun memang tak berapa nak cantik.huh!)
Takpe la, yang penting kain kembang semangkok =p

Lace pun tak patch lagi. Patches tu aku buat sendiri nanti dengan mak. Nak letak kat pinggang, tangan and bahagian kaki. Jahit jelujur je. Nasib baik MACAM senang. Erk!

Lagi satu "Erk".. Tudung untuk baju ini belum buat... Erk!! -_-!


Ni baju lelaki. Aku suruh Uda cuba try test sebab tuan badan tak ada kan. Badan memang la beza dengan petunang tu. Tapi nak jugak suruh dia pakai. 
*Itu kain pelikat adik. Bukan untuk penantin -_-"

Ni pun kena alter jugak kot sebab nampak macam besar je.huhu
Eh, OK jugak tu bersanding pakai kain pelikat. JAWA sangat....hahaha
(Bertuah sungguh la kalo petunang tu nak pakai kain pelikat kan...)



Haisshh la.. Takutnye pasal baju ni.. Banyak nak kena alter balik. Rasa seperti nak nangis.
Wuwuwuwuuu
T__T


17 comments:

Nisa Dawi said...

salam..nak tanya...kain tu guna material jenis apa ye...
untuk baju laki...dan perempuan..=)
pastu nak buat dress camtu, perlukan berpaa meter kain...

harap sgt sudi berkongsi...=)

bintanghati said...

hai ana.. mlm td pun kite dh tgk baju nikah.. siap dah.. cume nk cari tudung je blum ... blum nk tunjuk lg .. hehehe

~Fara~ said...

cantik la warna coklat tu.. =)

BIE said...

nice.. jarang tgok, pengantin pakai warna coklat cair tu.. cantik! :))

cik mah said...

cntik2.....ok dah tu..kn rajin sikitlah alter2 mane yg patut...gud luck tau....

Fyrose Zainuddin said...

Na, lace tu color ape? kalau patch lace color dark brown mcm color chiffon belah bawah tu cantik :) dia blend dgn dgn atas nt hehe

neng ana said...


Nisa Dawi:
Nisa, kain yg kaler coklat cair tu kte pakai kain duchess satin/bridal satin. Yg coklat pekat tu kain satin yg berat sket. Dua2 kain ni bidang 60".
Utk baju lelaki, 4 meter. Utk baju yg pmpuan pn 4 meter. Boleh dpt kain yg kembang2 mcm yg kte nak.hehe
Kain coklat pekat tu beli 4 meter gak tp ada lebih. 3 meter ok kot.
Nak detail beli kat mana, cb tgk kt updated entry ni..hehe
Harap dpt mambantu Nisa :)

neng ana said...

Bintanghati:
Baju awk pn da siap ke?Yeayy! Mari kte mencari tudung pulak..huhu


Fara:
Terima ksih kerana suka warna tu T_T


Bie:
Harap2 nnt cantik la..takutnyee.huhu


cik mah:
Waaa mmg kena alter lg..huhu


Apai:
Pai, lace tu kaler grey. Nak patch kt kaki bwh tu mmg naik la sket. Tp bila match kt atas mcm tak naik. Tp kte ada beli pearl n beads..harap2 bangun tido trus *plinggg!! Dah siap! hahahaha

AyongAtikah Zaid said...

assalamualaikum..salam perkenalan!b2b johor jugak..dtg singgah..hehe..cantik dress tu...ayong nak buat dress mcm tu jugak...boleh share x sape tailor and bajet berapa...hehe...

neng ana said...

AyongAtikah:
Wsalam..hye AyongAtikah! Kte hantar jahit kt kawan mak kt Bukit Gambir, Muar. Upah pn murah2 je tak sampai seratus..mayb sbb kwn mak kot.hehe

Amalina Ali said...

Ana, ini utk baju nikah ke? Waahhhh... Cantik. Suka kat baju si petunang tu. hihi. :)

neng ana said...

Amalina:
Nana, ni baju besanding.baju nikah belom nk try lg.boleh?hahaha

AyongAtikah Zaid said...

Wah! X sampai 100 jahit camni ek...bestnya..rcommended x? Kalau recommended nak usha2 jugak..maklong ayong pun dok dkat dgn bkt gambir..kat tangkak...

Amalina Ali said...

Owh baju sanding. Ingatkan baju nikah. HIHI. :)

Ana buat sendiri baju ssanding? Bukan pakai yang bridal punya ke?

neng ana said...

AyongAtikah:
Tak berani nak recommend kt org sbb ari tu buat kne alter2 lg.huhu
Tak tau la price bese2 dia amek berapa sbb ni kwn mak.hehe. Org ni kt Sengkang bukit gambir. cb tny maklong awak dia tau tak..


Amalina:
Kte buat sendiri baju nikah n baju sanding. Beli material, design n patch sendiri..puas hati. Very the jimat. Plus, baju saiz kte n boleh simpan sampai ke anak cicit..insyaAllah...hehe

orked violet said...

suke!!

dear, bpe upah taiLor?mahaL x??

neng ana said...

orked violet:
Hi orked! Tailor kt kg2 murah je..tak smpai seratus.tp tu harga kwn mak.normal price xtau la plak brape.rsnye tak la mahal mcm kt bandar2..kalau nak murah, carila tailor di kg2 n yg memuaskan.hehe