About Me

My photo
Nyong iki asal'e wong jowo. Harus ngomong'e jowo. Sitik-sitik iso lah..hehe

Thursday, August 16, 2012

Brownies kukus??


Assalamualaikum...


Malam tadi macam TERrajin pulak nak baking kan. Aku pun beli la barang-barang cake kat Yummie tu. Pastu nampak tepung brownies kukus ready made. Terasa nak try la sedap ke tak yang ready made  ni. Ce kite tengok camne...........
Very the simpele ye puan-puan....


Memula...pukul 2 biji telur...

Pastu, masukkan minyak jagung 75 ml..


Pastu..masukkan 1 sudu kecil baking powder dan 1 sudu kecil soda bikarbonate..


Pastu...masukkan tepung ready made tu..
Dalam tepung tu da siap-siap gula da. So, tak yah risau. Bubuh je terus.


Pastu...dia akan jadi sangat pekat. Jadi, kena masukkan secawan air panas..
Then, kacau bagi campur sume..


Pastu...kukus selama sejam or sampai dia masak...


Taraaaa~!!
Ini gambar time ada flash...berkhelaattt!!!


Ini pulak gambar takde flash...
Ada rupa kawah bulan dah aku tengok  ni. Siap ada terbelah tengah lagi tu. Memang betul permukaan bulan ni. Macam dalam surah Al-Qamar...pasal nabi membelah bulan...camni la gaknye rupa dia..huhu
Wallahualam....


Rope je hitam legam...tapi teksturnya sangat lembut...tak macam brownies pon. Macam kek coklat biasa. Pastu rasa pun sangat chocolaty!


Pasni boleh beli je tepung ready made tu. Soooonang sangat....hehe

No comments: