About Me

My photo
Nyong iki asal'e wong jowo. Harus ngomong'e jowo. Sitik-sitik iso lah..hehe

Tuesday, December 4, 2012

Chocolate mug cake..guna microwave pun boleee


Assalamualaikum...


Aku gian sangat nak baking membaking lagi.
Malangnya kat rumah takde oven. Yang ada cuma microwave saje (lab mates bagi adiah kawin. TQ lab mates!!).
Disebabkan tangan ni dah gigil-gigil nak jugak baking...aku gugel resipi yang boleh pakai microwave. Sekali ada plak...senang pulak tu. Apelagi....kikiki


OK. Ini nama dia chocolate mug cake. Tapi mug aku panjang-panjang. Nanti tak feel plak buak membuak dia. Jadi aku pakai cawan jek..


Resepi:
(Google je wehhh...cari kat Myresipi banyak)


4 sdb tepung
2 sdb gula kastor
1 sdb serbuk koko
1 sdk serbuk penaik
1 biji telur
2 sdb minyak sayuran
3 sdb susu
1 sdk esen vanilla
chocolate chips


Gaul-gaul tepung, serbuk koko, gula kastor and sebuk penaik



Pecahkan telur dan kacau lagi...



Campurkan minyak, susu and esen vanilla pulak...



Pastu masukkan coklat chip ikut suka berape banyak yang kite nak.



Pastu aku masukkan dalam cawan (sepatutnya dalam mug la sebab nama dia chocolate mug.haha)



Atte..masukkan saje dalam microwave. Biarkan selama 3 minit. 3 minit saje ye. Ikut arahan.
And hasilnya....

Taraaaa....!!


Makan tengah malam pukul 12. Mana tak berat tu naik..hadoiiyaiii




Rasa?
Lagi sedap coklat cake yang biasa tu kot....
Maya kata dia buat sedap je tapi guna resipi lain. Nanti nak try resipi dia lak.
Kalau sedap aku hapdet. Kalau tak tu maknenye tak sedap la aku buat tu.....sekian

-___-


3 comments:

cik mah said...

bestnyer boleh wat dlm cawan je.....hari2 boleh makanlah kan....nyum2...

oshinz said...

terliur.. tapi kalo tak sedap kena tunggu resepi yang lagi satu la maknanya ni. hehe.

neng ana said...

cik mah:
Hari2 bole makan...tapi nnt......hehehe


oshinz:
Kalau sedap la kn.. =p