About Me

My photo
Nyong iki asal'e wong jowo. Harus ngomong'e jowo. Sitik-sitik iso lah..hehe

Thursday, January 3, 2013

Kuah durian pulak la


Assalamualaikum...


Hari tu.. Hari tu.. Hari tuuu.... Time durian tengah hot tu kan.. Saje la google nak buat kuah durian. Kat dalam peti membeku gitu je. Nak makan macam dah tak best sebab keras. So, cuba je la try test buat kuah durian ni. First timer. Jadi, kalau tak sedap sila jangan marah ye suami.hehe


Tak rotate gambar. Rotate kepala la. heh


Kurang lebih 20 ulas durian yang lazat..



2 setengah cawan santan yang berkrim disukai ramai. Dan tambah 4 cawan air.



Buang biji dan masukkan durian dalam santan dalam periuk. Aku buh terus durian tanpa buang biji sebab kengkonon nanti makan lagi feel bila ada biji.hehe



Masukkan 2 helai daun pandan (dengan bantuan Kak Ati.hehe) dan gula pasir secukup rasa manis yang kamu-kamu nak. Pakai gula perang pun boleh. Nanti kaler dia pun akan brownish sket.



Pastu, kacau-kacau sampai dia pekat.
Haaa siap dah.. Sonang gilor. Gilor pun tak sonang camni.hekhek



Enak dimakan dengan roti. Kalau roti bakar pun sedap. Nak rajin lagi, silalah menebar jala di atas pan untuk dapatkan roti jala.

Sekian.


4 comments:

cik mah said...

ooooo....mcm tu...slalu tau2 je dah siap mak wat kan...hehhehe...t le r try....sedapnyer...

neng ana said...

cik mah:
Haa tu la psl.dulu pn kte sama gak.tau2 mak da siapkn..ni da kawen tpaksa la blaja bt sendiri.hehe

orked violet @ SYA said...

wahh..tetibe teringin! tp skang durian da kurang sket. huhu

neng ana said...

orked:
A'ah skrg da kurg sket. tp kalo kt serdang ni ada je yg jual2 kt tepi jln tu..